Computergenie.nl Nieuwsbrief
 

Nieuwsbrief October/November/December 2005

Computergenie.nl

Computergenie.nl Nieuwsbrief

Redactioneel  

Spannende tijden in computerland. Microsoft die hard werkt aan de voltooiing van zijn nieuwe besturingssysteem Windows Vista, Apple die de overstap maakt naar Intel procesoren en de introductie van de “next generation” games consoles zoals de xbox 360.

Met uitgekiende marketingcampagnes zullen de consumenten de komende maanden overtuigd worden van de onmisbaarheid van deze nieuwigheden. Maar zit de consument nu echt te wachten op deze dure updates? Zal het internetten en tekstverwerken op Windows Vista nu werkelijk een totaal andere beleving zijn? Zullen consoles zoals de Xbox 360 vernieuwende en originele games mogelijk maken? Of slechts de zelfde oude games met meer grafische opsmuk bieden?

Nou dat oordeel mag u zelf vellen, de Xbox 360 zal als eerste aan de consument gepresenteerd worden en moet per 1 december in de Nederlandse winkels liggen voor een adviesprijs van 299 euro.

Xbox 360 discussie op het forum:  link

Windows Vista nu beta  

Windows Vista Beta 2 is nu verschenen en geeft een goed beeld van de uiteindelijke versie die volgend jaar in de winkels moet liggen. Met Vista introduceert Microsoft een aantal nieuwe technieken. We zetten ze even kort op een rijtje:

WinFX: grafische pracht voor applicaties
WinFX is een managed-code programmeermodel dat softwareontwikkelaars in staat stelt om snel toepassingen te maken die profiteren van verbeterde grafische mogelijkheden . De afbeelding hieronder laat o.a. zien een verzameling vensters op driedimensionale wijze geordend.

Windows Presentation Foundation: directx 10 ?
Een geheel nieuwe manier waarop de diverse grafische hardware wordt aangesproken. Windows Presentation Foundation stelt games en andere applicaties in staat de kracht van uw videokaart volop te benutten.

Aero: meer dan alleen het uiterlijk:
Aero is de nieuw ontwikkelde interface in Windows Vista. Het borduurt voort op die van Windows XP , echter met vele nieuwe features zoals: iconen op vectorbasis (niet meer bitmap based), transparante Windows (zie afbeelding hierboven) en de mogelijkheid om de inhoud van documenten in een map-icon te zien (een soort preview).

De nieuwe Windows zal ook standaard Media Center features aan boord hebben. Lees meer over Vista hier: Windows vista discussie op het forum: link , Officiële Windows vista site: link

Weg met kabels dankzij wireless USB  

Eind volgend jaar zal een nieuwe draadloze standaard geďntroduceerd worden: wireless USB. Verwacht wordt dat de acceptatie van wireless USB snel zal verlopen. Iedereen kent immers usb al.

De snelheid van wireless USB zal 480 Mbps zijn, net zo snel als USB 2.0.
Er zal veel aandacht besteed worden aan de beveiliging van wireless USB. Al het verkeer zal standaard versleuteld worden. Onze eigen nationale trots Philips zal de chips maken die de draadloze verbinding tot stand brengt.

De techniek is met name interessant voor digitale camera’s, mp3 spelers, laptops en printers.

Meer info over wireless usb kun je hier vinden: link

Apple OSX gekraakt!

In juni kondigde Apple aan over te zullen stappen van IBM- naar Intel-processoren. Dit omdat IBM niet energiezuinige procesoren zou leveren en omdat Apple meer vertrouwen heeft in de toekomstige cpu’s van Intel.

Het blijkt dat Apple achter de schermen al jaren werkt aan een speciale versie van hun besturingsysteem Osx die op Intel hardware draait. Intel hardware betekent dus dat de Apple pc’s gebouwd zullen worden van normale/gewone pc componenten waar de gemiddelde Windows XP computer ook gebruik van maakt.

Echter Apple zegt dat het een speciale bescherming zal inbouwen in het toekomstige Osx zodat het alleen draait op Apple Intel systemen en niet op andere pc’s. Echter nu blijkt dat Apple niet helemaal geslaagd is in die opzet en dat Osx met een kleine aanpassing ook op gewone pc’s kan draaien. Hoe? Dat kun je in dit topic lezen: link


Foto: in Bangkok kun je het Osx besturingssysteem voor Intel al kopen, geheel illegaal natuurlijk !

Show your stuff

Nieuw in de nieuwsbrief is een item waarin een forumlid zijn programmeurkunsten kan laten zien. Deze keer presenteert forumlid Oebele zijn nieuwste softwareontwikkelingen.

Oebele is crazy van Windows Media Center en was één van de eerste mensen in Nederland met een dergelijk systeem. Jullie kennen hem misschien als programmeur van populaire software als MCE guider, POIplace en MCE SIP Phone.

De nieuwste software die hij in deze nieuwsbrief wil presenteren is de Big Brother plugin en de RSS-nieuwsreader.

Met de Bigbrother plugin kun je op je Mediacenter  4 streams bekijken uit het BB huis, helemaal gratis en in hoge kwaliteit. Nieuwsgierig? Je kunt de plugin hier downloaden: link.

RSS ook wel bekend als 'Really Simple Syndication'. Stelt je in staat om diverse nieuws op eenvoudige wijze te volgen. Met de RSS plugin kun je diverse RSS bronnen aan je Media center toevoegen en lezen. Je kunt deze plugin hier downloaden: link.

Wil jij ook je zelfgeschreven software presenteren in de nieuwsbrief? Schrijf dan een verzoek naar: nieuwsbrief@computergenie.nl
 

Verlanglijstje voor de Sint

1. Xbox 360, games console/MCE extender voor een klein prijsje vanaf 299 euro

Xbox 360 discusie op het forum: link

2. Quibus media center, videorecorder, cd’s luisteren en foto’s bekijken vanaf 1375 euro

Mediacenter discussies op het forum: link

3. Apple nano, superkleine i-pod met kleurenscherm vanaf  209 euro

Nano discussie op het forum: link

4. Sony PSP, stijlvolle portable games/multimedia console vanaf  249 euro

Gamers corner op computergenie.nl: link

5. Geforce 7800 gt, videokaart met shader 3.0, vanaf  379 euro

Luna uit de geforce 7800 demo: link

6. De Nikon D70s, digitale spiegelreflex voor semi-professioneel gebruik vanaf 675 euro

Discussieer over digitale fotografie op het forum: link

7. Dell X1, stijlvolle superkleine 12 inch subnotebook vanaf 1332 euro

X1 review op computergenie.nl: link

8. BenQ PE5120 Beamer, levensgroot gamen of je eigen thuisbios, vanaf 733 euro

Multimedia forum op computergenie.nl: link

9.Apple cinema display, onovertroffen design vanaf 750 euro

Apple: Link

10. EluminX lichtgevend keyboard, ook in het donker de juiste aanslag vanaf 90 euro

Zelf prijzen vergelijken doe je op : www.prijsindex.net

 

Vacatures

Wil jij ook een bijdrage leveren aan Computergenie.nl? We zoeken nog mensen die artikelen willen schrijven voor de nieuwsbrief! Interesse?  Mail!

Ook hebben we momenteel een vacature voor beheerder. Lees hier meer: link

Reageer

Reactie's naar aanleiding van deze nieuwsbrief, tips, opmerkingen, verbeteringen zijn zeer welkom! Stuurt u dan een mail naar nieuwsbrief@computergenie.nl!


Afmelden van de nieuwsbrief? Dit kunt u regelen in in uw profiel.